GRAD DUGA RESA|Službene stranice

NOVOSTI

Ima li mjesta za napredak društvenog poduzetništva u ruralnim područjima?

DUGA RESA, HRVATSKA (17. veljače 2020.) – U sklopu europskog projekta DelFin održan je sastanak na temu društvenog poduzetništva u ruralnim područjima.

Svrha sastanka je razvoj alata u ruralnim područjima za promociju društvenog poduzetništva temeljeno na postojećim primjerima dobrih praksi. Razvijeni alati će se u narednoj fazi prilagoditi pilot projektu koji se planira provesti u Dugoj Resi i njihova implementacija će se kontinuirano nadzirati.

Na sastanku su sudjelovali tandem partneri iz Hrvatske koji su se uključili u diskusiju sa šarolikom skupinom koja pomaže razvoju projekta svojom ekspertizom. Radi se o  predstavnicima lokalne uprave, gospodarskih komora, razvojnih i poslovnih banaka i lokalnih institucija za podršku poslovanju. Raspravljalo se o načinima na koji se ovi alati mogu koristiti u lokalnom kontekstu. Idući korak je razvoj programa za inkubator za društvene poduzetnike u Duga Resi.

“Radimo na tome da razvijemo dugoročni način za promociju i razvoj društvenog poduzetništva tamo gdje je osobitno potreban – u ruralnim područjima zemlje.“ – naglasio je Damir Šoh, direktor društvenog poduzeća Brodoto, jednog od hrvatskih projektnih partnera.

Potrebe za ovakvim projektom itekako ima. Mnoga se ruralna područja suočavaju s odljevom mozgova, nezaposlenosti i starenjem stanovništva. Kao odgovor, ruralne regije Duga Resa (HR), Saalekreis (DE), Hajdu Bihar (HU) i Piedmont (IT) zajedno rade na razvoju sustava financiranja javnih potpornih institucija za društveno poduzetništvo te na daljnjem razvoju instrumenata financijske podrške sadašnjim i budućim društvenim poduzetnicima.