GRAD DUGA RESA|Službene stranice

NOVOSTI

HITRO_INTERREG_SLOVENIJA-HRVATSKA_2014-2020 – OSPOSOBLJAVANJE ZA SPAŠAVANJE IZ RUŠEVINE

Protekli vikend održan je prvi dio Programa osposobljavanja za spašavanje iz ruševina članova zajedničko prekograničnog operativnog tima zaštite i spašavanja HITRO koji se provodi u sklopu programa suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. Članovi tima su tijekom teorijskog dijela osposobljavanja upoznati sa osnovnim pojmovima vezanim uz potrese te upoznati sa opasnostima prilikom rada na ruševinama i organiziranjem tima za spašavanje iz ruševina.

Izvoditelj osposobljavanja je Vatrogasna zajednica Karlovačke županije, instruktori: Sanjin Blažević, Kristijan Brmalj, Zoran Rački, Denis Mičević, Siniša Kauzlarić dok su pomoćnici instruktora bili: Ivica Čujko, Ivan Brozović, Dinko Omrčen i Ivan Čačković.

Prvi dan polaznici tečaja upoznati su sa programom obuke i instruktorima, te  obradili sljedeće teme: potresi, opasnosti u ruševinama i organizacija spašavanja, organizacija USAR timova i planiranje USAR tima, karakteristike konstrukcija i vrste ruševina te pretraživanje na ruševinama i označavanje terena te je dan završen analizom.

Drugi dan polaznici tečaja obradili su sljedeće teme: probijanje konstrukcija, pomicanje teških tereta, podupiranje konstrukcija, označavanje terena te je dan završen analizom i diskusijom.

Treći dan polaznici tečaja obradili su sljedeće teme: metode spašavanja u ruševinama (npr. metoda klizanja, preklapanja, paralelnih ljestvi i sl.), izrada sidrišta, pretraživanje ruševina s psima te prezentacija rada K-9 tima.

Voditelj K-9 tima DVD-a Karlovac Nikola Bakale i njegova hrvatska ovčarka Didi te Ivan Pokupčić s američkim stafordom Dragonom dali su članovima tima prikaz kako se ponašati i surađivati sa vatrogasnim potražnim psima.