GRAD DUGA RESA|Službene stranice

NOVOSTI

GRAD DUGA RESA PONOVO DOBIO PRIZNANJE ZA TRANSPARENTNOST PRORAČUNA

Institut za javne financije (IJF) iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost hrvatskih županija, gradova i općina, a najnovija analiza provedena je od početka studenog 2017. do kraja ožujka 2018.

Grad Duga Resa je osvojio maksimalni broj bodova i priznanje Instituta za transparentnost gradskog proračuna.
Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Uz transparentno obznanjene proračune, građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica, pa time i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Za potrebe ovog istraživanja, proračunska transparentnost mjeri se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama hrvatskih lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu:
• godišnje izvršenje proračuna za 2016.;
• polugodišnje izvršenje proračuna za 2017.;
• prijedlog proračuna za 2018.;
• izglasani proračun za 2018.;
• proračunski vodič za građane za 2018.

Među rezultatima istraživanja, koje možete pogledati ovdje, Grad Duga Resa se osim maksimalnim brojem bodova ističe kao primjer jedinice lokalne samouprave s odličnim mrežnim stranicama na kojima se građani mogu vrlo lako snaći.

Više informacija o provedenom istraživanju, institutu za javne financije kao i interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj županiji i lokalnoj jedinici pogledajte na stranicama www.ijf.hr